Szellemkép eltávolítása – 1. rész Szitafoltok; azonosítás és eltávolítás | Útmutató

A beszennyeződött, szellemképes sziták használata ronthatja a nyomatok minőségét és a nyomóforma meghibásodását okozhatja, ami költséges lehet. Ez az útmutató alapvető tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy miként válassza ki a legjobb szellemkép-eltávolító megoldást.

A szellemkép eltávolításának jelentősége:

A legtöbb szellemképet a szitán az előző munkából visszamaradt mikroszkopikus maradványok okozzák. Ezek a maradványok nemcsak abban akadályozzák meg az emulziót, hogy megfelelően tapadjon, hanem még a festék szitán keresztüli átfolyását is befolyásolják, ezáltal rejtett szellemképeket hoznak létre a nyomaton. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezeket a maradványokat eltávolítsák a szita felületéről a tisztítási folyamat során.

Jobb a megelőzés, mint a probléma kezelése               

Mielőtt a szellemkép eltávolításának részleteit ismertetnénk, érdemes megemlíteni néhány olyan egyszerű lépést, amellyel csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a szellemképet, illetve a foltok kialakulását a szitán. Azzal, hogy megfelelően világítja le a szitákat, és amilyen gyorsan csak lehet, a megfelelő szitatisztító szert használva tisztítja meg azokat a nyomtatás után, minimálisra csökkentheti vagy akár ki is küszöbölheti a további szellemkép-eltávolítási folyamatokat, így időt és pénzt takaríthat meg.

A szellemkép típusának meghatározása

A szellemképek általában az alábbi okok miatt jelenhetnek meg: az emulzió acetát tartalma vegyszer hatására bekocsonyásodva ragad a szitába, az emulzióból származó diazomaradvány (alulvilágítás miatt), beszáradt festék, a szitaszálak festékszennyeződése vagy éppen a szita mechanikai kopása. A szellemkép okának ismerete segít az ideális szellemkép-eltávolító kiválasztásában, amellyel meg lehet tisztítani a szövetet.

Fontos tipp: alapszabályként megfogalmazható, hogy ha a szellemkép ugyanúgy néz ki, mint a nyomat, akkor az a festékből származik, ha pedig a nyomat negatívja, akkor az emulzióból visszamaradt szellemképről beszélünk.


Sablonból visszamaradt szellemkép

 

Két típust különböztetünk meg:

Diazo foltok - A Diazo érzékenyítők vegyi pigmentek, ezért nagyon hatékonyan színezhetik el a poliészter szitákat. A sárga/barna folt, amelyet a Diazo hagy maga után, könnyedén eltávolítható az olyan enyhén maró hatású szellemkép-eltávolító használatával, mint pl. a CPS Haze Remover HV. Ha a Diazo által hagyott folt nagyon feltűnő, akkor az általában annak a jele, hogy az emulziót alulexponálták.


Reakcióba lépet acetát által okozott szellemkép - Ezeket könnyű észrevenni, mivel világos színű, áttetsző maradvány jelenik meg a szitán ott, ahol rétegtelenítés előtt sablon (emulzió) volt. Ezek a foltok könnyedén eltávolíthatók olyan enyhén maró hatású szellemkép-eltávolító használatával, mint pl. a CPS Activator G / CPS Screen Wash A6 szitatisztító szerrel aktivált a CPS Haze Remover HV.

Fontos tipp: sokkal egyszerűbb eltávolítani a sablon által okozott foltokat közvetlenül az emulzió rétegtelenítése után, amíg a sziták még nedvesek. Ha teljesen kiszáradnak, akkor az acetát megszilárdul, és sokkal nehezebb eltávolítani. A legmegfelelőbb hatás eléréséhez nagynyomású tisztítót kell használni a szita mindkét oldalán.

Festék által okozott szellemkép

Két típust különböztetünk meg:

Beszáradt festék – Könnyen észrevehető ha a nyomtatás után hagyták a festéket megszáradni a szitán. A legtöbb festéket újra fel lehet oldani egy erős festéktisztítószer használatával, pl. CPS Screen Wash, amellyel a festék eltávolítása már egyszerűbb. A makacs foltokhoz még agresszívabb oldószer és enyhén maró hatású keveréket használhatunk, mint pl. a CPS Quick Haze.

Fontos tipp: ha CPS Stain Preventer Gel-t használ a szitára közvetlenül a nyomtatás után, akkor a tisztítás sokkal könnyebb lesz.

Megszilárdult festék - A kétkomponensű, katalizált festékeket jellemzően nehéz eltávolítani, mivel úgy állítják össze őket, hogy nagyon ellenállók legyenek, amint megszáradtak. Ezen szellemképek eltávolításához olyan agresszív, erősen maró hatású és oldószeres szellemkép-eltávolítót kell használni, mint pl. az CPS Fast Acting Haze Remover. Minél hosszabb ideig hagyták a katalizált festékeket a szita felületén, annál nehezebben lehet azt eltávolítani.

UV festékek - Az olyan szitákat, amelyeket UV festékkel való nyomtatáshoz használnak fel, nem szabad fehér fényű területen hagyni, mert gyorsan megszilárdulnak, és sokkal nehezebben lehet eltávolítani a festéket. Az eltávolításhoz erősen maró hatású és oldószeres szellemkép-eltávolítóra lesz szükség, mint pl. az CPS Haze Hunter. Ezért a legjobb ezeket a szitákat sárga fénynél vagy sötét helyen tárolni (látogassa meg a macdermid.com/autotype oldalt, ahol további tanácsokat olvashat a sárga fényű lámpákról az Útmutató a CPS Ultra Coat.

A szitaszálakon lévő festék szellemképek - Néhány festék valóban elszínezi a poliészter szálakat a nyomtatás során. Ha ez megtörténne, a foltot csak egy olyan nagyon erős maró hatású szellemkép-eltávolítóval lehet eltávolítani, mint a CPS Fast Acting Haze Remover. Habár ez a folttípus nem csökkenti a szita nyitott felületét, a szennyezés az UV sugarak elnyelésben gondot okozhat a következő sablon levilágításakor.

A szitaszövet mechanikai kopása - Habár ebben az esetben nem kimondottan a szövet foltosodásáról van szó, ezek a szellemképek meglehetősen ritkák és általában az okozza őket, hogy hosszú ideig nyomtatnak szemcsés festékkel. A kerámiafestékek például üvegzománc-őrleményt tartalmaznak, amelyek nyomtatáskor mikro-kopásokat okoznak a szitaszálak felületén. Ha ezután a szitát újra felhasználják érzékeny, pl. transzparens festékkel való nyomtatáshoz, akkor az előző kép megjelenhet a nyomaton szellemképként. A szellemkép-eltávolítók nem hatásosak erre a folttípusra, a legjobb, ha leselejtezik a szitát a nyomtatás után.

Biztonságos kezelés:

A szellemkép-eltávolítók erős vegyszerek, ezért óvatosan kell használni őket. Mindig olvassa el a biztonsági adatlapot a felhasználás előtt, és viseljen egyéni védőeszközt, mielőtt dolgozna azokkal. Nagyon fontos, hogy a szellemkép-eltávolítót először mindig egy alacsony nyomású tisztítóval kell lemosni a nagynyomású tisztító használata előtt, máskülönben a vegyszer porlasztódik, és a kezelő az így keletkezett pára által egészségkárosító hatásnak lesz kitéve. Tudta, hogy a porlasztott szellemképeltávolító azokra a szitákra is rákerülhet, amelyeket már megtisztítottak, és kis átmérőjű lyukak keletkeznek rajtuk a következő használat során?

Minden ilyen jellegű vegyszer reakcióba lép az alumíniummal, ezért legyen óvatos, ha alacsony viszkozitású szellemkép-eltávolítót használ alumínium kereteken, továbbá ne hagyja a vegyszert hosszú időre az alumínium szita-felhúzóvályúban, mert a vegyszer elmarhatja azt.

Fontos tipp: A magasnyomású tisztítót a szitakészítési felszerelés lényeges részének kellene tekinteni, mivel így a szitatisztítás során időt, pénzt és anyagot is megtakaríthat. Egy jó minőségű ipari nagynyomású tisztító, amely legalább 75 BAR nyomást képes produkálni, gyorsabban tisztítja meg a szitákat.


Összefoglalás:

Az a legjobb, ha az előrelátó megközelítést alkalmazza a szitatisztítás közben, így biztosítva, hogy minden szitát hatékonyan tisztítottak meg újbóli felhasználásuk előtt. Ha megfelelő tudással rendelkezik a szellemképek típusáról és kezelésének legjobb módjáról, akkor ez segítségére lehet abban, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban eltávolítsa őket.

A szitán megjelenő szellemképet nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel ez a folt nagy valószínűséggel gondot fog okozni a szita következő felhasználásakor, mindez pedig időbe és pénzbe kerül.


Hungary

CONTACT YOUR LOCAL DEALER:

  • Centrum Servis Hungary Kft
  • Tó utca 3
  • 2045 Törökbálint
  • Hungary