Download Print Friendly Version

A szita előkészítésére vonatkozó útmutató

Ez az útmutató bemutatja, hogyan kell maximálisra növelni az emulzió tapadását a szövethez, azért hogy a legtartósabb szitasablont tudjuk elkészíteni.

A szita előkészítése a sablon készítési eljárása során az egyik legkönnyebb, legolcsóbb és leggyorsabb lépés, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Cél: A lehető legjobb nyomtatási élettartam elérése az emulzió, a szövethez való maximális tapadás révén.


A szövet előkészítésének jelentősége

Napjainkban a poliészterszövet a leggyakrabban használt szövetfajta, amivel a szita a legtöbb vegyszernek ellenáll és méretstabilitást mutat változó páratartalom mellett is. Azonban a poliészter szövet hátránya, hogy a kezeletlen szálak nagyon sima felületűek, majdnem üvegszerű felülettel rendelkezhetnek. Ha zsíros festékmaradékok tapadnak ehhez a felülethez, akkor nagyon nehéz a vízbázisú emulzió tapadásának elérése. A szövet előkészítése fontos annak érdekében, hogy az emulzió jobban tapadjon a felülethez.

Hogyan kell kinéznie egy előkészített szitának?

Könnyen megfigyelhető a szita előkészítésének minősége annak alapján, hogy mennyi vizet képes megtartani. Amint a kép is mutatja, a szita jobb oldalán lévő szövetet CPS Mesh Prep anyaggal készítették elő, míg a baloldalon levőt ilyen eljárásnak nem vetették alá. Egyértelműen megfigyelhető, hogy az egyenletes vízréteg a szövet előkezelt oldalán látható.

Ezen egyszerű teszttel meghatározható, hogy a sziták előkészítése megfelelően megtörtént-e?

  1. 1.     A szita egyik felét a szokásos módon készítse elő
  2. 2.     Öblítse vízpermettel
  3. 3.     Figyelje meg, hogy mennyi vizet tart meg

Ha a víz gyorsan, "patakokban" lefolyik a szita mindkét feléről vagy nagyon egyenetlen, a zsír és a szöveten lévő egyéb maradványok taszítják, ekkor használjon jobb minőségű zsírtalanító-előkezelő szert.


Ajánlott termékek - Ha csak emulziót használ, a zsírtalanító koncentrátum (CPS Degreaser Concentrate) használatát ajánljuk.

 

A zsírtalanító koncentrátum (CPS Degreaser Concentrate) zsírtalanító oldatok termékcsoportja, amelyeket olyan módon optimalizáltak, hogy remekül működjenek az CPS Ultra Coat emulziókkal, és három erősségi fokozatban érhetők el. Egyszerűen csak hígítsa vízzel a felhasználás előtt, például 1 liter 1:25 zsírtalanító koncentrátumból 26 liter zsírtalanító oldat nyerhető.


Azonban, ha kapilláris filmet használ, a CPS Mesh Prep terméket ajánljuk amely kombinált zsírtalanító és szövetnedvesítő szer. Ez elősegíti, hogy a szövet a lehető legtöbb vizet tartsa meg, amely kulcsfontosságú a kapilláris film alkalmazása esetén.

 

Fontos tipp: Mindig zsírtalanítsa a szövetet az ezt megelőző rétegtelenítés után, majd a szitákat úgy tárolja, hogy ne szennyeződhessenek újra.


Brush Pump

A zsírtalanító koncentrátum (CPS Degreaser Concentrate) oldat alkalmazásának leggyorsabb és legegyszerűbb módja az CPS Brush Pump használata.

A Brush Pump használatához töltse a kiválasztott zsírtalanító koncentrátumot (CPS Degreaser Concentrate) a 25 literes dobtartályba és adjon hozzá megfelelő arányban vizet.

A kefének a szitán történő felfelé és lefelé mozgatása aktiválja a szifonszivattyút, és a kefe révén pontosan a megfelelő mennyiségű zsírtalanító oldatot viszi fel a szövetre.

Nincs szükség levegőre vagy áramellátásra a Brush Pump működtetéséhez, így a telepítés néhány másodperc alatt elvégezhető.

 

Stencil filmek

Ha a kapilláris filmet vagy indirekt filmet, mint pl. a CPS Ultra Red terméket használja, fontos a szövet érdesítése, valamint zsírtalanítása. Ennek eredményeként a film jobban tapad. A kép mutatja, milyen felület keletkezik a szálak károsítása nélkül.

Fontos tipp: A legjobb eredmény elérése érdekében érdesítsen minden új szitát, valamint az érdesítést végezze el minden ötödik szitakészítés után.

CPS Roughner gél

Ez a használatra kész mikroérdesítő folyadék egyszerűen alkalmazható a nedves szita mindkét oldalán az CPS kefével a tökéletes eredmény elérése érdekében. Az CPS kefe puha, vegyszerálló szálakkal rendelkezik, amelynek köszönhetően maximális hatás érhető el a szövet károsítása nélkül. Egyformán jól működik a zsírtalanító koncentrátum (CPS Degreaser Concentrate) oldattal és az univerzális szövetelőkészítő (CPS Mesh Prep) termékkel.

 

CPS szita előkészítő termékek

CPS Degreaser Conc. 1:10/15

Zsírtalanító koncentrátum, amely legfeljebb 10/15 rész vízzel hígítható

CPS Degreaser Conc. 1:15/35

Szuper koncentrált zsírtalanító, amely legfeljebb 15/35 rész vízzel hígítható

CPS Degreaser Conc. 1:25

Zsírtalanító koncentrátum, amely legfeljebb 25 rész vízzel hígítható Ideálisan használható a Brush Pump-pal és a 25 literes kék tartállyal

CPS Degreaser Conc. 1:30

Szuper koncentrált zsírtalanító, amely legfeljebb 30 rész vízzel hígítható

CPS Degreaser Conc. 1:5/20

Zsírtalanító koncentrátum, amely legfeljebb 5/20 rész vízzel hígítható

CPS Mesh Prep

Használatra kész zsírtalanító/szövetnedvesítő termék, amely a CPS Ultra Cap filmmel és a CPS Ultra Coat emulziókkal használandó.

CPS Roughner Gel

Használatra kész érdesítő paszta, amely kapilláris filmek esetén is használható

CPS Brush Pump

Ez a kézi szifonszivattyú a zsírtalanító koncentrátum (Degreaser Concentrate) oldat alkalmazásának legkönnyebb és leggazdaságosabb módja.

25 literes kék tartály

A kézi szifonszivattyú - Brush Pump-pal használandó.

CPS Yellow Brush & Bucket

Az CPS kefe puha, vegyszerálló szálakkal rendelkezik, amelynek köszönhetően maximális hatás érhető el a szövet károsítása nélkül.

Please feel free to share this 'How To Screen Print' guide with your friends, on blogs and via social media.

If you have any excellent screen printing hints and tips, please share them in the 'Screen Printers Of The World Unite Community' on Google+ or contact us via technical@cps.eu and maybe we can feature them in a new guide.

For more screen printing guides visit our 'How To Guide' page.

Legal Disclaimer 

Download Print Friendly Version

Hungary

CONTACT YOUR LOCAL DEALER:

  • Centrum Servis Hungary Kft
  • Tó utca 3
  • 2045 Törökbálint
  • Hungary