Verwijdering van waas – Deel 1 Vlekken op de zeef; herkennen en verwijderen | Handleiding

Het gebruik van een zeef die vuil en bevlekt is kan ten koste gaan van de kwaliteit van de afdruk en kan leiden tot dure beschadiging van het stencil. Deze handleiding heeft belangrijke adviezen over hoe je het beste waasverwijderingssysteem kunt kiezen om vlekken en 'spookbeelden' te verwijderen.

Het belang van de verwijdering van waas:

De meeste spookbeelden bestaan uit microscopische resten die zijn achtergebleven op het gaas na het vorige gebruik. Deze resten zorgen er niet alleen voor dat het stencil niet goed meer blijft kleven, ze kunnen er ook voor zorgen dat de inkt anders door het gaas stroomt en hiermee 'spookbeelden' veroorzaakt in de afdruk. Het is daarom zeer belangrijk dat deze resten worden verwijderd van het gaas tijdens het reinigingsproces.

Voorkomen is beter dan genezen                                  

Voordat we dieper ingaan op het verwijderen van waas, staan we even stil bij een paar belangrijke stappen die genomen kunnen worden om de vorming van waas en vlekken op de zeef te verminderen of zelfs te voorkomen. Door zeven op de juiste manier bloot te stellen, ze zo snel mogelijk na de druk schoon te maken en de juiste middelen te gebruiken, kunnen we de noodzaak voor het verwijderen van waas minimaliseren en zelfs vermijden, en besparen we hiermee dus tijd en geld.

Identificeer de soort vlek

Typische spookbeelden ontstaan door een van het volgende: versmolten acetaat (‘ingesloten zeven’) of Diazo van het stencil, inkt dat ingedroogd is, inktvlekken van de gaasvezels, of zelfs fysieke slijtage van het gaas. Door het onderliggende probleem van de vlek te kennen, kun je de beste schoonmaakoplossing kiezen om de waas te verwijderen.

Goede top: Als de vlek hetzelfde is als de afdruk, dan is de vlek afkomstig van de inkt en als het een negatief is van de afdruk, dan komt de vlek van het stencil.


Stencilvlekken

 

Er zijn twee verschillende soorten stencilvlekken:

Diazo-vlekken - Diazo-sensibilisators zijn chemische kleurstoffen en zijn daarom zeer effectief in het kleuren van een polyester gaas. De gele/bruine vlekken die worden achtergelaten door Diazo kunnen heel eenvoudig verwijderd worden door een laag-caustische waasverwijderaar te gebruiken, zoals CPS Haze Remover HV. Als de Diazo-vlekken erg opvallen, dan geeft dit in veel gevallen aan dat het stencil onderbelicht is.


Versmolten acetaatvlekken- Deze vlekken zijn eenvoudig te herkennen aan de licht gekleurde, doorzichte resten die ze achterlaten op de zeef waar het stencil zat. Deze vlekken kunnen verwijderd worden met een laag-caustische waasverwijderaar zoals CPS Haze Remover HV, geactiveerd met CPS Activator G / CPS Screen Wash A6.

Goede top: Het is veel makkelijker om stencilvlekken direct na het decoaten van het stencil te verwijderen wanneer de zeven nog steeds nat zijn. Als je ze volledig laat drogen, dan wordt het acetaat hard en wordt het veel moeilijker om dit te verwijderen. Gebruik het hogedrukpistool aan beide zijden van de zeef voor het beste resultaat.

Inktvlekken

Er zijn vijf verschillende soorten inktvlekken:

Ingedroogde inkt - Als de inkt op heeft kunnen drogen in het gaas na het afdrukken, dan is dit eenvoudig te zien. De meeste inkten kunnen opnieuw opgelost worden met een kracht reinigingsmiddel, zoals CPS Ink Cleaner, waardoor het verwijderen van de vlekken vrij rechttoe rechtaan is. Bij lastige vlekken is het misschien nodig om een agressiever reinigingsmiddel en een laag-caustische oplossing te gebruiken, zoals CPS Quick Haze.

Goede tip: Het toepassen van een 'vlekvoorkomende gel' op de zeef direct na het afdrukken kan het schoonmaken een stuk eenvoudiger maken.

Hardgeworden inkt - Tweedelige, gekatalyseerde inkten staan erom bekend dat ze zeer lastig te verwijderen zijn, omdat ze zo zijn samengesteld om zeer bestendig te zijn zodra ze zijn uitgehard. Je hebt een agressieve, zeer-caustische oplossing nodig, zoals CPS Fast Acting Haze Remover, om ook maar een kans te hebben deze vlekken af te breken. Hoe langer de gekatalyseerde inkten de kans krijgen om uit harden, hoe lastiger ze te verwijderen zijn.

UV-geharde inkten - Zeven die gebruikt zijn met UV-geharde inkten dienen niet achtergelaten te worden in ruimten met wit licht omdat ze dan sneller uit zullen harden en moeilijker te verwijderen zullen zijn. Hier is een hoog-caustische waasverwijderaar nodig, zoals CPS Haze Hunter, om ze te verwijderen. Het is daarom belangrijk om deze zeven onder geel licht (safelight) te bewaren.

Inktvlekken van de gaasvezels - Een aantal inkten zullen ook daadwerkelijk de polyester draden kleuren tijdens het afdrukken. Als dit gebeurt, dan kan de vlek alleen verwijderd worden met een zeer sterk-caustische waasverwijderaar, zoals CPS Fast Acting Haze Remover. Hoewel dit soort vlekken de diameter van de openingen van het gaas niet verkleint, kan het problemen veroorzaken tijdens de blootstelling van latere stencils in verband met het verschil in UV-lichtabsorptie.

Fysieke slijtage van de gaasvezels - Hoewel dit strikt gesproken niet onder gaasvlekken valt, zijn deze spookbeelden vrij zeldzaam en worden ze in veel gevallen veroorzaakt door zeer lange drukreeksen met een bijtende inkt. Bijvoorbeeld: keramische inkten bevatten een glazuur die het gaas op microscopisch niveau beschadigd wanneer het door de afbeelding stroomt. Als de zeef daarna opnieuw gebruikt wordt om met een gevoelige inkt te drukken, zoals een transparante inkt, dan kan de vorige afbeelding als een 'spook' te zien zijn in de afdruk. Waasverwijderaars zijn niet effectief in het verwijderen van dit soort vlekken, en je kunt het gaas het beste weggooien na het afdrukken.

Veilige omgang:

Waasverwijderaars bestaan uit krachtige chemicaliën en hier moet dus veilig mee worden omgegaan. Lees altijd de veiligheidsinstructies voordat je de verwijderaar gebruikt en draag tijdens gebruik beschermende kleding (PPEs). Het is zeer belangrijk om waasverwijderaars altijd met een lagedrukspuit af te spoelen voordat je de hogedrukspuit gebruikt, anders zul je het middel vernevelen en de gebruiker hieraan blootstellen. Wist je dat vernevelde caustische middelen kleine gaatjes kunnen veroorzaken in de zeven die al zijn schoongemaakt wanneer ze op deze zeven terechtkomen?

Alle caustische middelen reageren met aluminium. Houd hier dus goed rekening mee wanneer je de waasverwijderaars met lage viscositeit toepast op aluminium frames; laat ze dus ook niet gedurende de nacht achter in een aluminium scoop coater.

Goede tip: Een hogedrukspuit moet gezien worden als een essentieel onderdeel bij het maken de zeven omdat het je tijd, geld en materiaal zal besparen bij het schoonmaken van deze zeven. Een hogedrukspuit van hoge kwaliteit produceert minimaal 75 bar en zal de zeven sneller schoonmaken, en gaat langer mee dan goedkopere alternatieven.


Samenvatting:

Het is altijd verstandig om de zeven proactief schoon te maken om te zorgen dat elke zeef effectief wordt gereinigd voordat deze opnieuw wordt gebruikt. Door te weten met welke vlek je te maken hebt en hoe je deze het beste kunt verwijderen, kun je ze zo snel en efficiënt mogelijk verwijderen.

Negeer een spookafbeelding op je zeef nooit, omdat deze vlek hoogstwaarschijnlijk voor problemen zal zorgen wanneer je deze zeef de volgende keer gebruikt, wat je uiteindelijk tijd en geld zal kosten.


Belgium

CONTACT YOUR LOCAL DEALER:

  • Mekascreen BVBA
  • D'Helst 27
  • B 9280 Lebbeke
  • Belgium
Netherlands

CONTACT YOUR LOCAL DEALER:

  • Publivenor
  • Sukerkaai 40
  • B-1500 Halle
  • Belgium

CONTACT A CPS TECHNICAL EXPERT


Name: William Shorter

Mobile Number: +44 7831 109181

Email: william.shorter@macdermid.com