Download Print Friendly Version

Handleiding gaas voorbereiden

Deze nuttige handleiding biedt de beste manier om het stencil zo goed mogelijk aan een mesh te laten hechten, voor de stencil die je nodig hebt voor de beste drukresultaten.  Het gaas voorbereiden is een van de eenvoudigste, snelste en goedkoopste stappen in het productieproces van een zeef en wordt vaak over het hoofd gezien.

Doel: De beste levensduur voor je stencil krijgen door middel van maximale kleving aan het gaas.

Het belang van gaasvoorbereiding

Polyestergaas wordt vandaag de dag het meest gebruikt omdat het bestand is tegen de meeste zeefchemicaliën en maatvast is bij veranderende vochtigheidsgraden. Het nadeel van polyestergaas is echter dat de onbehandelde vezels een zeer glad oppervlak hebben, bijna zoals glas. Als je vettige inktresten aanbrengt op dit oppervlak zul je merken dat het zeer lastig is om een stencil op waterbasis zich hieraan te laten hechten.  Voorbereiding van het gaas is cruciaal om ervoor te zorgen dat het stencil zich beter aan dit oppervlak hecht.

Hoe ziet een voorbereide zeef eruit?

Gelukkig is het makkelijk te zien hoe goed een zeef is voorbereid door te kijken hoeveel water het vast kan houden. Zoals te zien is op de afbeelding, is het gaas aan de rechterkant van de zeef behandeld met CPS Mesh Prep, en het gaas aan de linkerkant niet.  Het is duidelijk te zien dat er een gelijkmatige laag water wordt vastgehouden door het gaas aan de kant die is behandeld met CPS Mesh Prep.

Probeer deze simpele test om te zien of je zeven zorgvuldig zijn voorbehandeld:
1.    Behandel een helft van je zeef zoals altijd
2.    Spoel af met een waterspray
3.    Kijk hoeveel water het vasthoudt

Als het water snel in 'stroompjes' van beide helften afloopt of zeer ongelijk is, wordt het afgestoten door vet en andere resten op het gaas. Dan is het tijd voor een betere gaasvoorbereiding!

Aanbevelingen:

Te gebruiken producten - Als je alleen emulsies voor fotostencils gebruikt, dan adviseren wij om CPS Degreaser Concentrate te gebruiken.

Het CPS Degreaser Concentrate bevat verschillende geconcentreerde ontvettingsoplossingen die optimaal werken met de emulsies van CPS Ultra Coat direct. Het is beschikbaar in drie sterktegraden. Voor gebruik simpelweg verdunnen met water: 1 liter 1:25 concentraat zorgt voor 26 liter ontvettingsoplossing.

Als je een CPS Ultra Cap-film gebruikt adviseren wij echter om CPS Mesh Prep te gebruiken. Dit is een gecombineerd middel voor ontvetten en bevochtigen van gaas. Hierdoor houdt het gaas zoveel mogelijk water vast, wat cruciaal is om de CPS Ultra Cap succesvol aan te brengen.

Top tip: Ontvet het gaas altijd nadat je het vorige stencil erafhaalt, en bewaar de zeven vervolgens bedekt zodat ze niet vervuild raken.


Brush Pump
De snelste en eenvoudigste manier om CPS Degreaser Concentrate aan te brengen is met de CPS Brush Pump.

Om de borstelpomp te gebruiken vul je het vat van 25 liter simpelweg met het CPS Degreaser Concentrate naar keuze en voeg je de juiste hoeveelheid water toe.

Door de borstel heen en weer over de zeef te bewegen wordt de sifonpomp geactiveerd en wordt de juiste hoeveelheid ontvetteroplossing op het gaas aangebracht door de borstel.

Er is geen lucht of stroomtoevoer vereist om de borstelpomp te bedienen, dus je hebt slechts een paar seconden nodig om het apparaat gereed te maken.
Stencilfilms

Als je CPS Ultra Cap of een indirecte stencilfilm zoals CPS Ultra Red gebruikt, dan is het belangrijk dat je het gaas naast ontvetten ook schuurt of ruw maakt. Hierdoor worden de gladde gaasvezels opgeruwd zodat de stencils zich beter hechten. Bijgaande afbeelding toont het niveau van micro-schuring waardoor het oppervlak ruw wordt zonder de vezels te beschadigen

Top tip: Voor het beste resultaat kun je alle nieuwe zeven schuren en na elke vijfde stencil

Roughener Gel

Deze micro-schurende vloeistof is klaar voor gebruik en wordt eenvoudig aangebracht op beide zijden van de natte zeef. Gebruik de Autotype Brush voor het beste resultaat. De CPS Brush heeft zachte, chemisch bestendige vezels voor het beste effect zonder het gaas te beschadigen. Het werkt ook goed met de oplossing CPS Degreaser Concentrate en CPS Mesh Prep.
Produits de préparation de tissus CPS

CPS Degreaser Conc. 1:10/15

Een geconcentreerde ontvetter die kan worden verdund met tot 10/15 delen water

CPS Degreaser Conc. 1:15/35

Een supergeconcentreerde ontvetter die kan worden verdund met tot 15/35 delen water

CPS Degreaser Conc. 1:25

Een geconcentreerde ontvetter die kan worden verdund met tot 25 delen water. Ideaal voor gebruik met de Brush Pump en het blauwe vat van 25 liter

CPS Degreaser Conc. 1:30

Een supergeconcentreerde ontvetter die kan worden verdund met tot 30 delen water

CPS Degreaser Conc. 1:5/20

Een geconcentreerde ontvetter die kan worden verdund met tot 5/20 delen water

CPS Mesh Prep

Gebruiksklaar product voor ontvetten/bevochtigen van gaas. Te gebruiken met CPS Ultra Cap stencilfilms en CPS Ultra Coat-emulsies.

CPS Roughener Gel

Een gebruiksklare opruwgel voor gebruik met stencilfilms

CPS Brush Pump

Deze handmatige sifonpomp biedt de eenvoudigste en meest zuinige manier voor het aanbrengen van CPS Degreaser Concentrate

Blauw vat van 25 liter

Te gebruiken met de Brush Pump

CPS Yellow Brush & Bucket

De CPS Brush heeft zachte, chemisch bestendige vezels voor het beste effect zonder het gaas te beschadigen.

Please feel free to share this 'How To Screen Print' guide with your friends, on blogs and via social media.

If you have any excellent screen printing hints and tips, please share them in the 'Screen Printers Of The World Unite Community' on Google+ or contact us via technical@cps.eu and maybe we can feature them in a new guide.

For more screen printing guides visit our 'How To Guide' page.

Legal Disclaimer 

Download Print Friendly Version

Belgium

CONTACT YOUR LOCAL DEALER:

  • Mekascreen BVBA
  • D'Helst 27
  • B 9280 Lebbeke
  • Belgium
Netherlands

CONTACT YOUR LOCAL DEALER:

  • Publivenor
  • Sukerkaai 40
  • B-1500 Halle
  • Belgium

CONTACT A CPS TECHNICAL EXPERT


Name: William Shorter

Mobile Number: +44 7831 109181

Email: william.shorter@macdermid.com